Op de hoogte
van Kademeester
Alles aan Kademeester ademt ontmoetingen
Visie van de architect

Het Amsterdamse bureau heeft als oogmerk het bevorderen van hechte gemeenschappen. Met hun ontwerp voor Kademeester bewijzen ze dat. Architect Jetze Schreij legt uit wat Kademeester zo bijzonder maakt.

Het idee in carré

“We ontwierpen Kademeester zo, dat het een schakel vormt tussen het historische centrum van Roosendaal en de nieuwe wijk Stadsoevers. Door aan de ene kant het karakteristieke Essentgebouw te transformeren van kantoren naar woningen en aan de andere kant nieuwbouw te ontwikkelen ontstaat een carrévormige opzet. Op deze wijze smelten oud en nieuw samen en ontstaat er nieuwe ruimte in de vorm van een gemeenschappelijke binnentuin, zoals je die traditioneel onder andere in Delft en Haarlem ziet.”

Oud en nieuw

“Het bestaande Essentgebouw van Jacques Hurks heeft een rijke gevelgeleding en detaillering, die we willen behouden. De oude kantoorkozijnen maken plaats voor mooie, ranke kozijnen en het dak krijgt abstracte uitbouwen. Zo verandert een kantoorgebouw in een woongebouw, met behoud van zijn pure vorm en karakter. Tegenover de klassieke opbouw en symmetrie van de oudbouw, staat als contrast het abstracte, nieuwe woongebouw. Door zijn witte verschijning met onder andere geschilderde bakstenen en geglazuurde dakpannen krijgt de nieuwbouw een rijke gelaagdheid in texturen en reflecties. De gevel krijgt kaders met onder meer loggia’s, openslaande deuren, grote ramen en entree nissen. Samen vormen beide gebouwen Kademeester.”

Originele tekening van Jacques Hurks

Verschil en overeenkomst

“Naast een verschil in uiterlijk, is er ook binnen verschil. Zo vind je in de nieuwbouw vooral kleinere appartementen en herbergt de oudbouw townhouses over twee verdiepingen, grotere appartementen en penthouses. Daarnaast heeft de oudbouw op de begane grond en eerste verdieping extra hoge verdiepingen van meer dan 3 meter, wat zich leent voor hoogslapers en loftachtige indelingen. Ook blijven in de dakappartementen de karakteristieke dakspanten in het zicht. Elke woning is straks uniek. Ze variëren in type, grootte, hoogte en buitenruimte. Als grote overeenkomst hebben oud en nieuw het hof, waar de twee gemeenschappelijke binnentuinen zijn gepositioneerd. Een deel van de woningen krijgt een gemeenschappelijke entree.”

Samen wonen

“Bewoners van Kademeester wonen straks op een prachtige locatie. Dichtbij het mooie stadscentrum én bij de natuur, met het water en de ecologische zone aan de Molenbeek. Kademeester krijgt een levendig karakter en nodigt uit om samen een kop koffie te drinken, een barbecue te organiseren of een borreltje te drinken bij de horeca aan het Kadeplein. Het gebouw bevordert ontmoetingen met zijn alzijdigheid, voor starters, senioren en gezinnen. Aan de buitenzijde bevinden zich meerdere entrees en de ‘Delftse stoep’ nodigt uit om buiten een krantje te lezen. Aan de binnenzijde ligt de binnentuin, met een gemeenschappelijk toilet en pantry - zodat je het gezellig samenzijn niet hoeft te onderbreken.”

terug
Elke woning is straks uniek. Ze variëren in type, grootte, hoogte en buitenruimte.